فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی جهان اسلام
سال بیست و سوم شماره 3 (پیاپی 91، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/03
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسین آجرلو صفحات 5-26

    سیاست همسایگی، یکی از برنامه های دولت سیزدهم در حوزه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران محسوب می شود که در صورت تحقق اهداف آن می تواند ظرفیت های زیادی را برای کشور در حوزه های سیاسی، امنیتی، فرهنگی و اقتصادی ایجاد کند. این مقاله به دنبال پاسخ به این سوال است که ظرفیت های سیاست همسایگی دولت سیزدهم در کاهش چالش های امنیتی پیرامونی جمهوری اسلامی ایران چیست. یافته های این مقاله نشان می دهد ظرفیت های این سیاست همسایگی در حل چالش های امنیتی عبارت اند از: خارج کردن بازیگران منطقه ای از روند بازتولید رقابت های راهبردی و ژیوپلیتیک تنش زا برای تداوم مداخله گری، بازتعریف منافع و مفاهیم بر اساس واقعیت های درون منطقه ای، جلوگیری از بازیگری مخرب رژیم صهیونیستی، جلوگیری از بازتولید شکاف های قومی و مذهبی، کمک به کم شدن دولت های ضعیف و ورشکسته در سطح منطقه، پیدا کردن سازوکاری برای کاهش آثار ناشی از اختلافات مرزی و ارضی با همسایگان، تقویت همکاری های دفاعی و امنیتی، برطرف کردن کمبود و ضعف نبود رژیم ها و نهادهای منطقه ای کارآمد و ایجاد محدودیت در اعمال قدرت نرم و دیپلماسی عمومی بازیگران مداخله گر خارجی.

    کلیدواژگان: سیاست همسایگی، امنیت منطقه ای، دولت سیزدهم، بازیگر مداخله گر خاریی
  • علی آذری صفحات 27-52

    مجاورت سوریه با فلسطین اشغالی و موضع آشتی ناپذیر نظام سوریه نسبت به رژیم صهیونیستی، ارزش راهبردی و ژیوپلیتیک این کشور را افزایش داده است؛ به نحوی که پرونده سوریه همواره یکی از اولویت های دستگاه سیاست خارجی ایالات متحده آمریکا به عنوان بزرگ ترین حامی دولتی رژیم صهیونیستی بوده است. همسایه شمالی سوریه، ترکیه، نیز پرونده های مختلفی را در سوریه پیگیری می کند. با گذشت بیش از 11 سال از آغاز بحران سوریه و با توجه به شکست داعش و تثبیت اوضاع به نفع نظام سوریه، راهبرد بسیاری از بازیگران در قبال سوریه دچار تعدیل، تغییر یا تحول شده است. شناسایی و ارزیابی راهبرد بازیگران می تواند به پیش بینی تحولات آینده کمک کند. این مقاله با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و بهره گیری از ابزار کتابخانه ای به دنبال پاسخ به این پرسش است که چشم انداز امنیتی سوریه با فرض استمرار حضور نظامی آمریکا و ترکیه در سوریه چیست؟ یافته های این مقاله نشان می دهد آمریکا برای تحقق اهداف خود در سوریه، راهبرد «افزایش اقدامات دیپلماتیک بر پایه پیروزی های نظامی مستمر» را با به کارگیری نیروهای نیابتی کردپایه برگزیده است. از سوی دیگر، کردها که ابزار آمریکایی ها در سوریه هستند، برای ترکیه خطر امنیت ملی به حساب می آیند و بهانه اشغال نظامی شمال این کشور، نظام سوریه را با اختلال حکمرانی در شمال و شرق این کشور مواجه می کند.

    کلیدواژگان: افق امنیتی، حضور نظامی، سوریه، آمریکا، ترکیه
  • محمدباقر حکیم صفحات 53-79

    استقرار حکومت عراق پس از سال 1381 و قدرت گرفتن شیعیان در نقطه مرکزی حکومت، ساختار جدیدی را در حوزه سیاسی عراق پدید آورد؛ به طوری که این ساختار مورد حمایت و مخالفت برخی گروه های داخلی و خارجی قرار گرفت. قدرت گرفتن شیعیان به عنوان نقطه محوری ساختار سیاسی نوین عراق در کنار اهل سنت و کردها در این کشور، پیامدهای مختلفی برای عراق داشت. این پیامدها در برهه های مختلف زمانی، با خون، اشغال کشور و خشونت های بسیار زیادی همراه بود. بعد از قدرت گرفتن شیعه، گروه های سیاسی حزب الدعوه، مجلس اعلی و جریان صدر، یعنی مهم ترین گروه های سیاسی شیعه در ساختار جدید عراق نقش فعالی ایفا کردند. در این بین، حزب الدعوه مهم ترین نقش را در آن برهه تاریخی به عهده داشت؛ به طوری که ابراهیم جعفری، نوری مالکی، حیدر العبادی و محمد شیاع سودانی به این گروه (حزب الدعوه) وابسته بودند و در سال های مختلف به عنوان شخص اول حکومت عراق حضور داشته و تاثیر زیادی در حوزه سیاسی عراق داشتند. موضوع اصلی پژوهش حاضر، «بررسی نقش حزب الدعوه و آینده این گروه در ساختار سیاسی عراق» است. در این پژوهش تلاش شده است تا حزب الدعوه از زمان تاسیس تا رسیدن به قدرت و آینده آن با توجه با نقاط قوت و ضعف بررسی شود.

    کلیدواژگان: حزب الدعوه، احزاب شیعه، نخست وزیری، عراق
  • توحید محمدزاده صفحات 81-110

    عربستان سعودی در 6 فروردین 1394 با تشکیل ایتلافی از کشورهای عربی، تهاجم هوایی خود علیه مردم یمن را با ادعای حمایت از عبد ربه منصور هادی، رییس جمهور مستعفی این کشور، آغاز کرد. در این عملیات، امارات، بحرین و کویت متحدان عربستان سعودی بودند و کشورهایی نظیر سودان، مصر، اردن در تحویل تسلیحات نظامی با ریاض همکاری کردند. این مقاله نقش عمان را در میانجی گری برای حل و فصل مناقشه یمن مورد بررسی قرار می دهد. عمان در امتداد دریای عربی و در جنوب تنگه هرمز قرار گرفته است. سیاست خارجی عمان از دهه 1970 تحت تاثیر سیاست های سلطان قابوس بن سعید برای خروج از انزواطلبی حاکم پیشین عمان، سلطان سعید ابن تیمور، و ایجاد همگرایی در سطح منطقه ای و بین المللی تغییر کرده است. عمان همچنین برای حل اختلافات منطقه ای سعی کرده است در مواردی در نقش یک واسطه عمل کند. حضور بیشتر عمان در سیاست های منطقه ای که سعی دارد با حفظ اصل بی طرفی آن را پیش ببرد و در عین حال نقش فعال ولی در سایه این کشور در حل و فصل مناقشات منطقه ای باعث می شود که بررسی سیاست های جدید خارجی این کشور ضروری به نظر رسد. میانجی گری به عنوان یک ابزار کارآمد برای کنترل منازعه و حل و فصل اختلافات با روش های مسالمت آمیز اهمیتی ویژه دارد. یکی از کشورهایی که بنا به موقعیت ژیوپلیتیکی و ژیوکالچری خود، دیپلماسی میانجی گرایانه را به نمایش گذاشته، عمان است. فرضیه پژوهش این است که عمان نقش مثبتی در میانجی گری در جنگ عربستان علیه یمن داشته است. مقاله حاضر با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از نظریه میانجی گری به توصیف نقش و تاثیر عمان در جنگ یمن می پردازد. عمان با همکاری عربستان سعودی، نمایندگان ویژه سازمان ملل و آمریکا در امور یمن و طرف های یمنی درگیر در این کشور با هدف دستیابی به یک توافق سیاسی جامع برای حل بحران کنونی در جمهوری یمن تلاش می کند.

    کلیدواژگان: عمان، یمن، عربستان سعودی، انصارالله، میانجی گری
  • سید رضی عمادی صفحات 111-131

    عربستان سعودی از سال 1393 با به قدرت رسیدن ملک سلمان و محمد بن سلمان شاهد آغاز دوره جدیدی است. این دوره با تلاش محمد بن سلمان برای رسیدن به کرسی پادشاهی عربستان و انتقال قدرت از آل سعود به آل سلمان پیگیری می شود. طی بازه زمانی 8 ساله، عربستان شاهد فراز و نشیب های زیادی در سطوح سه گانه داخلی، منطقه ای و بین المللی بود. سوال اصلی این مقاله این است که با توجه به اقدام هایی که ولیعهد سعودی در سال های اخیر انجام داده، افق تحولات عربستان در سطوح سه گانه با پادشاهی احتمالی محمد بن سلمان چگونه خواهد بود؟ نگارنده معتقد است عربستان در حوزه داخلی شاهد گذار از جامعه سنتی و شکل گیری اقتدار قهری؛ در سطح منطقه ای شاهد فاصله گرفتن از ادعای پدرخواندگی عربی و تضعیف ابزار مذهبی و در سطح بین المللی نیز شاهد سردرگمی «قطبی» میان شرق و غرب خواهد بود. در این مقاله از روش تحقیق توصیفی تحلیلی و چارچوب نظری واقع گرایی نوکلاسیک استفاده شد.

    کلیدواژگان: عربستان سعودی، محمدبن سلمان، آمریکا، واقع گرایی نوکلاسیک، نئوم، چشم انداز 2030، نفت
  • جواد مددی صفحات 133-154

    سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، ناتو، در تحولات دهه های گذشته، حضور روشنی در پیمان های امنیتی جهانی به نفع غرب و علیه قدرت های منتقد و مخالف نظام سلطه و حفظ وضع موجود آمریکایی داشته است. این سازمان، به تدریج در جهت تحقق اهداف سیاسی امنیتی غرب، از رویکرد دفاعی به رویکرد تهاجمی تغییر مشی داده به خصوص پس از 2001 و به شکل توسعه طلبانه ای چتر امنیتی خود را با هدف تضعیف دشمنانش، به مناطق مختلف جهان گسترانده است. در این میان، کشورهایی که عضو این پیمان نیستند، اما خود را در بازی و منازعه های سیاسی امنیتی جهانی در مناطق مختلف، در سمت نزدیکی به این سازمان قرار می دهند، غالبا به قربانی توسعه طلبی آن علیه بازیگران بزرگ منتقد این سازمان و نظم سیاسی امنیتی غربی بدل می شوند. بر همین مبنا، از دید نوشتار حاضر و با تمرکز بر موضوع اوکراین، این سوال اصلی مطرح می شود که «آیا سیاست های ناتو در قبال جنگ اوکراین، عامل تداوم این بحران بوده است؟» در پاسخ به این سوال، این فرضیه مطرح شده است که «سیاست های مداخله جویانه و توسعه طلبانه ذیل تامین امنیت جهانی، باعث شده است تا کشوری چون اوکراین که در حد فاصل میان ناتو و بازیگر نوظهوری چون روسیه قرار گرفته است، به ابزار این سازمان برای تضعیف روسیه بدل و در نتیجه جنگ اوکراین، به قربانی اصلی سیاست های ناتو در قبال روسیه تبدیل شود». یافته های رساله نیز نشان می دهد که اوکراین کشوری است که اکنون در منازعه غرب با روسیه، نقش طعمه و قربانی را بازی می کند و ناتو آن را در یک بازی سیاسی امنیتی پیچیده با هدف تداوم توسعه طلبی امنیتی خود، حفظ وضع موجود و جلوگیری از ظهور قدرت های چالش ساز جهانی جدید مانند روسیه، در یک منازعه طولانی گرفتار کرده است.

    کلیدواژگان: جنگ اوکراین، ناتو، راهبرد، موازنه تهدید، امنیت
  • محمدرحیم عیوضی صفحات 155-180

    تاریخ استعمار نشان می دهد که زور و سرکوب قدرت های بزرگ همواره در برابر مقاومت ملت ها و ایستادگی رهبران به زانو در آمده و طعم شکست را بارها تجربه کرده است. این درس بزرگ تاریخ به ملت های جهان است که صبح ظفر بر تاریکی شب ستم غالب است. این گونه تاریخ نگری خود تجربه هایی است که به درک مفاهیم فطری و وحیانی مهمی چون آزادی، استقلال و صلح که آرمان منجیان الهی است،می انجامد. سرمشق این گذار تاریخی، رستاخیز جهانی اسلام در عصر استبداد و جاهلیت است که با مقاومت و پایداری پیامبر(ص) به سامان رسید و نیز آرمان قیام منجی جهان امام مهدی(عج) است. مروری بر تاریخ نشان می دهد که هر جامعه ای خود تجربه ای از این داستان و میراث گران قدری برای فرهنگ مقاومت برای آیندگان است. در این مسیر قهرمانان عرصه مقاومت چون گاندی و نلسون ماندلا را می توان مثال زد که با جایگاه معرفتی خویش از تجربه مقاومت عاشورایی امام حسین(ع) که نماد و اسوه جهانی مقاومت بود، مسیری نو در تاریخ ملت های خویش خلق کردند.

    کلیدواژگان: مقاومت، آپارتاید، شخصیت شناسی، آزادی
  • صفحات 181-187
|
  • Hossein Ajorlo Pages 5-26

    The neighborhood policy is one of the programs of the 13th government in the field of foreign policy of the Islamic Republic of Iran, which, if its goals are fulfilled, can create many capacities for the country in political, security, cultural and economic fields. This article seeks to answer the question, what are the capacities of the 13th government's neighborhood policy in reducing the peripheral security challenges of the Islamic Republic of Iran. The findings of this article show that the capacities of this neighborhood policy in solving security challenges are: removing regional actors from the process of reproducing strategic and tense geopolitical competitions for the continuation of interventionism, redefining interests and concepts based on inter-regional realities, preventing the Zionist regime from acting destructively, preventing Reproducing ethnic and religious divisions, helping to reduce weak and bankrupt governments in the region, finding a mechanism to reduce the effects of border and territorial disputes with neighbors, strengthening defense and security cooperation, eliminating the lack and weakness of the absence of regional regimes and institutions. and creating restrictions on the exercise of soft power and public diplomacy by foreign interventionist actors.

    Keywords: neighborhood policy, regional security, 13th government, foreigninterventionist actor
  • Ali Azari Pages 27-52

    Syria's proximity to occupied Palestine and the irreconcilable position of the Syrian regime towards the Zionist regime have increased the strategic and geopolitical value of this country; In such a way that the case of Syria has always been one of the priorities of the foreign policy apparatus of the United States of America as the biggest state supporter of the Zionist regime. Syria's northern neighbor, Turkey, is also pursuing various cases in Syria. After more than 11 years have passed since the beginning of the Syrian crisis and due to the defeat of ISIS and the stabilization of the situation in favor of the Syrian regime, the strategy of many actors towards Syria has been adjusted, changed or transformed. Identifying and evaluating the strategy of actors can help predict future developments. By using the descriptiveanalytical method and using library tools, this article seeks to answer the question, what is the security perspective of Syria assuming the continuation of the military presence of the United States and Turkey in Syria? The findings of this article show that the US has chosen the strategy of "increasing diplomatic measures based on continuous military victories" by employing Kurdish proxy forces to achieve its goals in Syria. On the other hand, the Kurds, who are the tools of the Americans in Syria, are considered a national security risk for Turkey, and the pretext of the military occupation of the north of this country will cause the Syrian regime to face the governance disorder in the north and east of this country.

    Keywords: security horizon, military presence, Syria, America, Turkey
  • Mohammad Bagher Hakim Pages 53-79

    The establishment of the Iraqi government after 2003 and the Shiites gaining power at the central point of the government created a new structure in the political field of Iraq; So that this structure was supported and opposed by some internal and external groups. The gaining of power of the Shiites as the main point of the new political structure of Iraq, along with the Sunnis and the Kurds in this country, had various consequences for Iraq. These consequences were associated with blood, occupation of the country and a lot of violence at different time. After the Shia gained power, the political groups of al-Dawa party, the Majkis A’ala and the Sadr movement, i.e. the most important Shia political groups, played an active role in the new structure of Iraq. In the meantime, al-Dawa party played the most important role in that historical period; So that Ibrahim Jafari, Nouri Maliki, Haider al- Abadi and Mohammad Shia Sudani were affiliated with this party and were present as the first person of the Iraqi government in different years and had a great influence in the Iraqi political field. The main topic of the current research is "examining the role of al-Dawa Party and the future of this group in the political structure of Iraq". In this research, an attempt has been made to examine al-Dawa Party from the time of its establishment until it reached power and its future, considering its strengths and weaknesses.

    Keywords: al-Dawa party, Shia parties, Prime Minister, Iraq
  • Touhid Mohammadzadeh Pages 81-110

    On April 6, 2014, Saudi Arabia, with the formation of a coalition of Arab countries, began its air attack against the people of Yemen, claiming to support Abd Rabu Mansour Hadi, the resigned president of this country. In this operation, UAE, Bahrain and Kuwait were allies of Saudi Arabia and countries such as Sudan, Egypt, Jordan cooperated with Riyadh in delivering military weapons. This article examines the role of Oman in mediation to resolve the conflict in Yemen Oman's foreign policy has changed since the 1970s under the influence of Sultan Qaboos bin Said's policies to move away from the isolationism of Oman's previous ruler, Sultan Said Ibn Taimur, and to establish regional and international convergence. Oman has also tried to act as a mediator in some cases to resolve regional disputes. Oman's greater presence in regional policies, which it tries to promote by maintaining the principle of neutrality, and at the same time, the country's active but shadowy role in resolving regional conflicts, makes it necessary to examine the country's new foreign policies. Mediation is of particular importance as an effective tool to control conflict and settle disputes by peaceful means. Oman is one of the countries that has displayed mediating diplomacy due to its geopolitical and geocultural position. The research hypothesis is that Oman played a positive role in mediating the Saudi war against Yemen. This article describes the role and influence of Oman in the Yemen war by using the descriptiveanalytical method and using the theory of mediation. Oman is working with the cooperation of Saudi Arabia, the United Nations and the United States special representatives for Yemeni affairs and the Yemeni parties involved in this country with the aim of reaching a comprehensive political agreement to resolve the current crisis in the Republic of Yemen.

    Keywords: Oman, Yemen, Saudi Arabia, Ansarullah, mediation
  • Seyyed Razi Emadi Pages 111-131

    Saudi Arabia has witnessed the beginning of a new era since 2014 with the coming to power of King Salman and Mohammed bin Salman. This period is followed by the efforts of Muhammad bin Salman to reach the seat of the Kingdom of Saudi Arabia and the transfer of power from Al Saud to Al Salman. During a period of 8 years, Saudi Arabia witnessed many ups and downs at the triple domestic, regional and international levels. The main question of this article is that according to the actions taken by the Saudi Crown Prince in recent years, what will be the horizon of developments in Saudi Arabia at the three levels with the possible kingdom of Muhammad bin Salman? The author believes that Saudi Arabia is witnessing a transition from traditional society and the formation of coercive authority in the domestic sphere; At the regional level, it will witness a distancing from the claim of Arab godfatherism and the weakening of religious instruments, and at the international level, it will also witness a "polar" confusion between East and West. In this article, the descriptive-analytical research method and the theoretical framework of neoclassical realism were used.

    Keywords: Saudi Arabia, Mohammed bin Salman, Neom, America, neoclassicalrealism, vision 2030, oil
  • Javad Madadi Pages 133-154

    The North Atlantic Treaty Organization, NATO, in the developments of the past decades, has had a clear presence in global security agreements for the benefit of the West and against the powers that are critical and opposed to the system of domination and maintaining the American status quo. This organization has gradually changed its policy from a defensive approach to an offensive approach in order to realize the political-security goals of the West - especially after 2001 - and has expanded its security umbrella to various regions of the world in an expansionist way with the aim of weakening its enemies. In the meantime, the countries that are not members of this pact, but place themselves on the side close to this organization in the game and global political-security conflicts in different regions, often become a victim of its expansionism against the big critical actors of this organization and the political-security order. Based on this, from the point of view of this article and focusing on the issue of Ukraine, the main question is raised that "Has NATO's policies towards the war in Ukraine been the cause of the continuation of this crisis?" In response to this question, the hypothesis has been proposed that "interventionist and expansionist policies under the provision of global security have caused a country like Ukraine, which is placed between NATO and an emerging actor like Russia, to use this organization as a tool to weaken Russia and as a result of the Ukraine war, will become the main victim of NATO's policies towards Russia. The findings of the thesis also show that Ukraine is a country that is now playing the role of prey and victim in the Western conflict with Russia, and NATO is playing it in a complex political-security game with the aim of continuing its security expansionism, maintaining the status quo and preventing the emergence of a new global challenger like Russia to caught in a long conflict.

    Keywords: Ukraine war, NATO, strategy, threat balance, security
  • resistance, apartheid, personality, freedom Pages 155-180

    The history of colonialism shows that the force and oppression of great powers has always fallen to its knees against the resistance of nations and the standing of leaders and has experienced the taste of defeat many times. This is the great lesson of history to the nations of the world that the morning of victory prevails over the darkness of the night of oppression. This kind of historiography is the experiences that lead to the understanding of important natural and revelatory concepts such as freedom, independence and peace, which are the ideals of divine saviors. The example of this historical transition is the global resurrection of Islam in the era of tyranny and ignorance, which was achieved its goals with the resistance and persistence of the Prophet (PBUH), and also is the ideal of the resurrection of the savior of the world, Imam Mahdi (PBUH). A review of history shows that every society is an experience of this story and a precious heritage for the culture of resistance for future generations. In this path, the heroes of the field of resistance such as Gandhi and Nelson Mandela can be given as an example, who created a new path in the history of their nations with their epistemic position from the Ashura resistance experience of Imam Hussein (AS), who was the universal symbol and symbol of resistance.

    Keywords: resistance, apartheid, personality, freedom